3 sladké recepty z dětství ve fitness podobě Zpět na seznam článků

Přecházíte na zdravý způsob stravování? Pak se nemusíte vzdávat moučníků, které jste si v dětství oblíbili.

Zkuste pouze vyměnit pár ingrediencí za jejich zdravější varianty s nižšími kaloriemi. Výsledkem bude stejně dobrý moučník s lepšími nutričními hodnotami.

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience (na korpus):

  • 200 g ovesných vloček
  • 40 g holandského kakaa
  • 30 ml javorového sirupu
  • 1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 100 ml ovesného mléka
  • 50 ml kokosového oleje
  • 2 vejce

 

Ingredience (na náplň):

  • 1 ½ vaničky polotučného tvarohu
  • 280 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 50 ml javorového sirupu

 

Postup:

  1. Ingredience na korpus společně zpracujte v těsto.
  2. Polovinu těsta dejte vychladit do lednice, druhou polovinu do mrazáku.
  3. Ingredience na náplň důkladně promíchejte.
  4. Těsto z lednice přendejte na plech vyložený pečicím papírem a prsty ho rovnoměrně vtlačte po celé jeho ploše.
  5. Na korpus nalijte náplň a na ni nastrouhejte ztuhlé těsto z mrazáku.
  6. Koláč pečte v předehřáté troubě na 170-180 °C cca 35-40 minut.
  7. Jezte ho vychlazený.

Rýžový nákyp s ovocem

Ingredience:

  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 400 ml kokosového mléka
  • 220 ml vody
  • 4 vejce
  • 50 g datlového sirupu
  • 25 g kokosového oleje
  • 200 g ovoce

 

Postup:

  1. Rýži důkladně propláchněte, zalijte mlékem a přiveďte k varu.
  2. Postupně do ní dolévejte vodu dle potřeby a za stálého míchání ji zhruba po 30 minutách odstavte.
  3. Uvařenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  4. Do vychlazené rýže přilijte olej.
  5. Dále do ní přidejte žloutky vyšlehané s javorovým sirupem.
  6. V závěru do ní opatrně přimíchejte sníh z bílků.
  7. Polovinu směsi přelijte do formy vyložené pečicím papírem.
  8. Navrch spodní vrstvy poklaďte vaše oblíbené ovoce a zakryjte ho druhou polovinou směsi.
  9. Nákyp pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 35 minut do zezlátnutí.
  10. Servírujte ho teplý.

Žemlovka s jablky a rozinkami

Ingredience:

  • 250 g chleba tmavého, celozrnného chleba
  • 200 ml rýžového mléka
  • 1 ½ vaničky polotučného tvarohu
  • 30 g javorového sirupu
  • 2 vejce
  • Hrst nesířených rozinek
  • 250 g jablek zbavených slupky
  • 1 lžíce skořice

 

Postup:

  1. Chléb nakrájejte na malé kostičky a zalijte je polovinou mléka.
  2. Tvaroh smíchejte se žloutky a sirupem.
  3. Jakmile chléb nasákne mléko, přendejte jeho část do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a rozprostřete na něj polovinu tvarohu.
  4. Na vrstvu tvarohu dejte na najemno pokrájená jablka, rozinky a ovoce poprašte skořici. Opakujte 2x.
  5. Nakonec vše přikryjte zbylou částí chleba a přelijte druhou polovinou mléka.
  6. Obsah misky přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 170 °C na cca 35 minut.
  7. Zhruba 20 minut před koncem žemlovku potřete vyšlehaným sněhem z bílků.
  8. Podávejte ji teplou.

Co si přečíst dál?

3 recepty na fit domácí chipsy

Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí. Problém je, […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

3 recepty na fit domácí chipsy

Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí. Problém je, […]

Contours v médiích