vyzkoušejte týden zdarma

5 nejdietnějších úprav hovězího masa Zpět na seznam článků

V poslední době je módou odvracet se od tradičních masitých jídel. Mnoho lidí se začíná zajímat o druhy stravování, které maso významně omezují nebo úplně vyřazují. Je ale dobré dělat z něj nepřítele?

Zrovna hovězí maso nepatří k nejdietnějším, i přesto poskytuje tělu mnoho důležitých živin a dá se připravit tak, že jej můžete s mírou zařadit do vašeho fitness jídelníčku.

Nutriční výhody hovězího

Hovězí maso je bohaté na železo, zinek a selen, tedy minerály významné pro celkové zdraví. Dále v něm najdete vitamín B6 a B12, který vegetariáni musí získávat z jiných zdrojů. Živočišné zdroje B12 jsou však považovány za ty nejlepší!

Co se týče tuků, obsahuje především polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prevencí proti rozvoji aterosklerózy a mají anti-trombotické a protizánětlivé účinky. Studie rovněž naznačují, že tento typ kyselin je vhodný v období těhotenství.

Příprava hovězího

Maso očistěte (stačí vlhkým hadříkem, v případě silnějšího znečištění pod tekoucí vodou, ne však dlouho, jinak ztratí cenné látky). Už ze syrového osušeného masa odstraňte šlachy, blány, zbytky kostí a chrupavek, přebytečný tuk aj.

Hovězí se připravuje především vařené, dušené a pečené. Lze z něj uvařit polévku, guláš, roštěnku či sekanou. Velmi oblíbené je i v mleté podobě.

5 receptů, které jsou dietní, výživné, chutné a zdravé zároveň

Hovězí v mrkvi

Ingredience:

  • 400 g plece
  • 400 g mrkve
  • 40 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • petrželka
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájejte na stejně velké kousky.
  2. Vložte do kastrolu s trochou rozpuštěného másla a po všech stranách krátce osmahněte.
  3. Podlijte naběračkou horké vody a duste.
  4. Zbylé máslo rozpusťte v kastrolku na plotně, přisypte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
  5. K poloměkkému masu přidejte nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou mrkev, jíšku a doduste vše do měkka.
  6. Nakonec dochuťte sekanou petrželkou a solí.

Dušené hovězí s fazolkami

Ingredience:

  • 400 g plece nebo kýty
  • 400 g sterilovaných či zmrazených fazolek
  • 60 g cibule
  • 40 g másla nebo rostlinného tuku
  • 20 g hladké mouky
  • 1 pl rajčatového protlaku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájejte na stejně velké kousky a poprašte moukou.
  2. Vložte do kastrolu se zahřátým máslem (tukem) a lehce osmahněte.
  3. Poté maso vařečkou shrňte na jednu stranu, do másla vsypte na jemno nasekanou cibuli a osmahněte dorůžova.
  4. Zalijte šálkem horké vody či vývaru z kostí, přiklopte pokličkou a duste.
  5. K téměř měkkému masu přidejte nakrájené fazolky, protlak, osolte, opepřete a doduste vše do měkka.

Steak se špenátem

Ingredience:

  • 85 g steaku
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 pl olivového oleje
  • 2 pl vlašských ořechů
  • 1 čl dijonské hořčice
  • 3 šálky baby špenátu

Postup:

  1. Středně propečený (medium) steak (teplota středu je asi 55o) nakrájejte na plátky.
  2. V mixéru nebo mini robotovi smíchejte citrónovou šťávu, olej, ořechy a hořčici, aby vznikla zálivka.
  3. Promíchejte ji se špenátem a steakem, podávejte s celozrnným pečivem.

Burger se zeleninou a sýrem

Ingredience:

  • 1 rozšlehaný bílek
  • 2 pl vody
  • strouhanka
  • mrkev
  • cibule
  • sladká paprika (vše ¼ šálku, najemno nakrájené)
  • 2 pl nastrouhaného parmazánu
  • 500 g libového mletého masa
  • 6 celozrnných žemlí
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience ve velké míse a dobře promíchejte.
  2. Vzniklou směs vytvarujte do cca 4 cm tlustých karbanátků.
  3. Grilujte na roštu s olejem, dokud nezůstane žádné růžové místo.
  4. Burgery podávejte s žemlemi, dle chuti lze přidat např. ještě mrkev, růžičkovou kapustu, listový salát, rajčata anebo červenou cibuli.

Čínské hovězí

Ingredience:

  • 100 g svíčkové
  • 50 g brokolice
  • 50 g sterilovaných žampionů
  • stroužek česneku
  • cibule
  • mrkev
  • 1 čl sójové omáčky
  • kari
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Maso a zeleninu nakrájejte na kousky a utřete česnek.
  2. Na rostlinném oleji osmahněte maso, přidejte sójovou omáčku, česnek, zeleninu a žampiony, osolte, opepřete, dochuťte kari a pod pokličkou duste doměkka.
  3. Hodí se nejlépe k rýži.

Co si přečíst dál?

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Co nedělat, když chcete zhubnout

Zdravé a úspěšné hubnutí vyžaduje odhodlání, soustředění, motivaci, odříkání a rozhodnutí držet se určeného plánu. Na cestě za vysněnou postavou je […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Contours v médiích