vyzkoušejte týden zdarma

Mléčné výrobky ve fitness jídelníčku Zpět na seznam článků

Mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku ve stravě, ale nejen to! Rozhodně se jich v dietě nemusíte bát.

Mléko obsahuje dva druhy bílkovin, syrovátku a kasein, které jsou důležité např. pro stavbu svalové hmoty, spalování tuku a svalovou regeneraci.

Bílkoviny mají ve stravě nenahraditelnou úlohu a zejména při pravidelném posilování jejich potřeba stoupá. Mléčné výrobky však nejsou důležité pouze pro svůj obsah bílkovin. I vápník z rostlinných zdrojů není tělu tolik přístupný, a tak se mléčné výrobky stávají volbou číslo jedna.

Mléčné výrobky a vápník

Vápník je zodpovědný za svalovou kontrakci, stavbu kostí, vedení nervových vzruchů a přívod a odvod živin z buněk a zase zpět. Fyzická aktivita zvyšuje vstřebávání vápníku, naopak příliš vysoká intenzita pohybu způsobuje vylučování vápníku z těla. Z tohoto důvodu je nutné  jím tělo zásobovat.

Při nedostatečném příjmu vápníku ze stravy si tělo začne radit po svém, a to vyplavováním vápníku z kostí. Čím více vápníku z kostí bude tělo využívat, tím se kosti stávají křehčími a zvyšuje se jejich lámavost.

Zde jsou ohroženi zejména sportovci, kteří si musí hlídat tělesnou hmotnost. Ti ke ztrátám vápníku často inklinují.  Obávají se do stravy zařazovat mléčné výrobky, které jsou dle nich především přílišným zdrojem tuku. Ano, to je opravdu problém většiny kvalitních zdrojů bílkovin. To však lze řešit úplně jednoduše zvolením nízkotučné variantu výrobků a na obsah vápníku to nebude mít žádný vliv.

Velmi vhodné jsou i zakysané mléčné výrobky. Regulují činnost trávicího traktu a obsahují minimum tuku. Pokud si hlídáte váhu, volte opět nízkotučné a neslazené varianty těchto produktů.

Přínos mléčných bílkovin pro fitness

Mléčná bílkovina se skládá zhruba z 80 % kaseinu a z 20 % syrovátkové bílkoviny.

Kasein

Je hlavní složkou mléčné bílkoviny a sportovci ho často přijímají v podobě proteinových koncentrátů. Obyčejné mléčné výrobky jsou jeho přírodním a dostačujícím zdrojem.

Syrovátka

Jedná se o lehce vstřebatelný zdroj bílkovin, tráví se rychle, a zatímco kasein zůstává dlouho v žaludku a prodlužuje dobu vstřebávání, syrovátka obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru pro potřeby organismu.  Má více aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, leucin, isoleucin), které jsou sportovcům známé pod názvem BCAA.

Leucin

Podobně jako ostatní esenciální aminokyseliny i leucin podporuje svalovou regeneraci po fyzické zátěži. Urychluje tvorbu bílkovin a dále je důležitý při regulaci krevního cukru (glykémie) a tvorbě hemoglobinu. Vedle masa, ryb a vajec jsou jeho hlavním zdrojem již zmiňované mléčné výrobky.

Co si přečíst dál?

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Contours v médiích