Co se děje s naším tělem, když nám chybí vitamíny? Zpět na seznam článků

Staráte se rádi o své tělo a dáváte si na svém stravování záležet? V tom případě vám jistě neuniklo, že kromě makro-živin jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, bychom měli přijímat i dostatek nízkomolekulárních látek jako jsou minerální látky a vitamíny.

Tyto mikro-živiny jsou pro náš organismus neméně důležité a na jejich dostatek v každodenní stravě bychom si měli dávat pozor.

Vitamíny jsou potřebné k mnoha fyziologickým pochodům v našem těle, jelikož fungují jako přirozené biokatalyzátory mnoha endogenních reakcí.

Nedostatek vitamínů ve stravě se dá zčásti nahradit různými volně dostupnými potravinovými doplňky, ale daleko lepší je čerpat je pro tělo přirozenějším a využitelnějším způsobem – ze stravy.

Dá se jimi předávkovat?

Vitamínů máme nespočet druhů a každý z nich má za úkol rozmanité funkce v našem organismu. Popsat všechny důležité mechanismy, které vitamíny ovlivňují, by vydalo na celou knihu. Zde naleznete výčet těch nejdůležitějších funkcí.

Vitamíny můžeme rozdělit na dvě základní skupiny. Vitamíny skupiny B a C, které jsou rozpustné ve vodě, a jejich nadbytek ve většině případů vyloučíme močí.

Vitamíny A, D, E a K jsou vitamíny rozpustné pouze v tucích, a pokud je budeme přijímat v nadbytečné míře, třeba ve formě potravinových doplňků, můžeme se jimi dokonce předávkovat. Na co jsou jednotlivé vitamíny dobré, a kde je najdeme?

Pro imunitní systém

Vitamín C neboli kyselina L-askorbová, je látka, kterou znají snad úplně všichni. V našem těle je naprosto nenahraditelný a jeho příjem je opravdu důležitý.

Vitamín C najdeme ve velké míře v čerstvém ovoci a zelenině, málokdo však ví, že velkým zdrojem vitamínu C jsou také brambory.

Vitamín C je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, je významným antioxidantem a zabraňuje tvorbě volných radikálů. Přispívá také k normální tvorbě kolagenu, který je nezbytný pro funkci kostí, chrupavek, zubů i cév.

Vitamín C také zvyšuje vstřebávání železa důležitého pro krvetvorbu a přispívá k celkové psychické pohodě. Při jeho nedostatku se tak můžeme potýkat nejenom s oslabením imunity.

B-komplex

Dále tu máme vitamíny skupiny B, kterých máme hned několik druhů. Vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro normální funkci nervového systému a pomáhá předcházet únavě, vitamín B2 (riboflavin) je nezbytný pro správnou funkci metabolismu, ale i pro kvalitní kůži, zdravé oči a srdce.

Vitamín B3 (niacin), B6 a B5 (kyselina pantotenová) jsou důležité pro uvolňování energie z potravy, jelikož se zúčastňují mnoha metabolických drah.

Nedostatek vitamínu B7, neboli vitamínu H (biotinu), se může projevit jako poruchy nervové činnosti, či nežádoucí změny stavu pokožky.

Předposledním zástupcem B-komplexu, jak také někdy vitamíny skupiny B nazýváme je vitamín B9 (kyselina listová). Tento vitamín má velký význam u žen v těhotenství, jelikož se podílí na správném vývoji a růstu plodu. Pokud je to možné, je dobré užívat tento vitamín již několik měsíců před otěhotněním.

Nejhojnějšími zdroji vitamínů skupiny B jsou kvasnice, sýry, maso, luštěniny a zejména celozrnné obiloviny.

Vegetariáni a vegani pozor!

Zapomenout bychom neměli ani na vitamín B12 (kobalamin), na jehož deficit v potravě, který se projevuje zejména v podobě popraskaných koutků, by si měli dávat pozor zejména vegani. Vyskytuje se totiž kromě kvasnic zejména v živočišných produktech, jako je maso, mléko a vejce.

Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje chudokrevností, zhoršováním duševní výkonnosti, svalové koordinace či mravenčením v končetinách.

Pokud nám bude chybět vitamín A, může se to projevit jako porucha růstu některých tkání, snížená obranyschopnost či šeroslepost.

Vitamín A je velmi důležitý pro náš zrak, jeho vysoký nedostatek tak může v nejhorším případě končit i oslepnutím, či poruchami nervové činnosti.

Pozor si dejte i na jeho nadbytek, vitamín A je rozpustný v tucích a ve větší míře může být pro náš organismus toxický.

Vitamín D (kalciferol), je vitamín, jehož syntéza v organismu probíhá díky UV záření, ale nalézt ho můžeme i v potravinách jako jsou například ryby či vejce.

Jeho nedostatek se projevuje zejména bolestí zad, svalů či poruchy tvorby kostí, jelikož má vliv na správný metabolismus vápníku v organismu. Stejně, jako vitamínem A, se jím můžeme předávkovat, ale v naší populaci je spíše opačný problém – jeho nedostatek.

Vitamín E (tokoferol), je stejně jako vitamín C významným antioxidantem, tudíž brání nežádoucím účinkům oxidačních pochodů v našem těle. Tokoferol zlepšuje hojení ran a může být i účinnou prevencí před vznikem nádorových onemocnění či poruchách imunity.

V poslední řadě stojí za zmínku i vitamín K, který se v menší míře syntetizuje i díky probiotikům v tlustém střevě. Je významným faktorem podílejícím se na správném srážení krve, ale i mineralizaci kostí, proto je jeho dostatek účinnou prevencí před osteoporózou.

Vitamín K1 najdeme hlavně v listové zelenině, vitamín K2 najdeme například ve fermentovaných sójových produktech. Tak co, máte stále dojem, že máte všech vitamínů dostatek?

Co si přečíst dál?

Lži o hubnutí, kterým ženy věří

Také jste na internetu narazili na protichůdné informace o hubnutí a zdravém stravování? Pak nejste zdaleka jediní. Těchto publikovatelných mýtu existuje […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Lži o hubnutí, kterým ženy věří

Také jste na internetu narazili na protichůdné informace o hubnutí a zdravém stravování? Pak nejste zdaleka jediní. Těchto publikovatelných mýtu existuje […]

Contours v médiích