Ryby a jejich prvenství Zpět na seznam článků

Co se dnes již ví je, že dieta s vyšším obsahem kvalitních proteinů zvyšuje při tréninku svalové schopnosti. Vhodná je kombinace proteinů, sacharidů, a obzvláště pak ještě s vhodným typem tuku.

Ryby jsou geniální kombinací bílkovin a zdravých tuků a jsou poměrně jednoduché na přípravu. Proč jich přes všechna jejich výrazná nutriční pozitiva lidé konzumují v tak malém množství? Průměrná spotřeba ryb se u nás již přes desetiletí nezměnila, činí pouze 5 kg na osobu za rok.

Přínos ryb pro organismus

Sportovci jsou si vědomi přínosu bílkovin pro budování svalové hmoty, avšak ryby v jejich jídelníčku mnohdy chybí! Přicházejí tím o velké množství kvalitních živin.

Maso ryb totiž obsahuje lehce stravitelné nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a minerální látky. V jistém směru jsou mořské plody jedinečným zdrojem tělu prospěšných látek.

Mořské ryby jsou zdrojem mnoha minerálních látek, které se podílejí na nastolení rovnováhy vnitřního prostředí a správném fungování organismu.

Obsahují například fluorid, jehož funkcí v těle je tvorba zubů a kostí. Hořčík, který ovlivňuje mineralizaci kostí a svalovou kontrakci. Dále stopový prvek zinek a selen, který spolu s vitaminem E funguje jako antioxidant.

Mořské ryby jsou dále prostředkem k hrazení jódu, s nízkým obsahem purinů a kyseliny močové. Jód reguluje růst a vývoj metabolismu, jeho nedostatek v potravě se musí řešit jodizací soli, přitom mořské plody mají nesrovnatelně vyšší množství jódu než jiné potraviny přirozeně jód obsahující.

Je libo pár kilo dolů?

K hubnutí pravidelná konzumace ryb neodmyslitelně patří. Ryby mají kvalitní živočišné bílkoviny, jsou lehce stravitelné a neobsahují příliš mnoho kalorií. Jsou dietní pochoutkou, která by se na vašem stole měla objevovat vícekrát než jen na Vánoce, ideálně dvakrát týdně.

V konzumaci dávejte přednost mořským rybám před sladkovodními, především těm tučnějším, a čerstvým před mraženými. Čerstvá ryba je rychlá na přípravu. Vyhněte se pokud možno dlouhému skladování v ledničce. Z mořských ryb lze například doporučit tresku, lososa nebo platýze.

Ani tučnějších ryb jako je losos, sleď nebo makrela se nemusíte bát! Zdravé tuky nacházející se v rybách poskytují tělu mnoho výhod. Jejich tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro život dokonce nezbytně důležité. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny snižují „špatný“ cholesterol, regulují tlak, slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob, zlepšují obranyschopnost, mají protizánětlivé účinky a působí podpůrně při psychických problémech. Nejedná se však o konečný výčet pozitiv, které konzumace ryb přináší.

Poslední a zásadní bod. Nezdravou rybu dělá především její nezdravá úprava. Není ryba jako ryba, proto se doporučuje vynechávat z technologických úprav smažení. Nezoufejte, smažení přece není jediným možným způsobem jak přichystat rybu na talíř.

Co si přečíst dál?

Kouzlo skoku přes švihadlo

Vzpomenete si, kdy jste naposledy skákali přes švihadlo? Tento druh pohybu je přitom velmi účinný v boji s nadbytečnými kilogramy. Pokud chcete zhubnout […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Contours v médiích