vyzkoušejte týden zdarma

Výběr práškového proteinu při laktózové intoleranci Zpět na seznam článků

Co je to laktózová intolerance, jaký druh proteinu při tomto onemocnění zvolit a jakému se naopak vyhnout? Vše se dozvíte v dnešním článku.

Intolerance na laktózu a její příznaky

Laktóza je tzv. disacharid (druh cukru) tvořící hlavní sacharidovou složku savčího mléka. Je důležitý ve výživě mláďat i dětí a díky němu mají mléko a produkty z něj svou typickou chuť.

K rozložení laktózy v tenkém střevě je třeba výskyt enzymu laktázy. Pokud laktázy není dost, organismus nedokáže absorbovat a rozložit laktózu přijatou z potravy.

Laktóza se v takovém případě nerozkládá v tenkém střevě, ale putuje do tlustého střeva. Tam váže vodu a je rozkládána střevními bakteriemi, což vede k nepříjemným symptomům (průjem, plynatost a bolesti v břiše).

Laktózová intolerance může být buď primární (dána geneticky) nebo sekundární, tj. spojená s nemocemi střev (záněty, celiakie, Crohnova choroba).

Jaké proteiny zvolit při laktózové intoleranci?

Jestliže nevíte, jak zjistit obsah laktózy v těchto doplňcích stravy, hledejte na obalu množství sacharidů v nich obsažených. Je však rozdíl mezi ochucenými (doslazovanými) a neochucenými proteiny. Ochucené mohou mít celkový obsah cukru navýšený složkami tvořícími jejich chuť a sladkou vůni.

Vhodnými proteiny jsou kromě zcela bezlaktózových rostlinných proteinů syrovátkové izoláty, hydrolyzáty a micelární kaseiny.

Syrovátkové proteiny a laktózová intolerance

Syrovátkové proteiny můžete do vašeho jídelníčku také zařadit. Pozor si dejte na koncentráty.

Izolát (angl. zkratka WPI) má až 80-90 % bílkovin, méně vitamínů a minerálů v porovnání s koncentrátem. Bohužel je také dražší a ne tak chutný jako koncentrát.

Koncentrát (angl. zkratka WPC) obsahuje obvykle 60-80 % bílkovin, je bohatší na cukry a tuky a najdete v něm hodně vitamínů a minerálů.

Další možností pro osoby s intolerancí laktózy jsou syrovátkové hydrolyzáty (zkratka WPH). Jsou to izoláty procházející dalším zpracováním, tudíž jsou lépe vstřebatelné.

Mezi doplňky s minimálním obsahem laktózy na trhu patří např.:

  • ZeroPro Protein (výrobce Amix)
  • LactoFree 90 (výrobce Kompava)
  • ISO Whey ZERO Native (BioTech USA)

Kaseinové proteiny a laktózová intolerance

Druhým velmi oblíbeným typem proteinů je protein kaseinový. Přezdívá se mu rovněž noční, protože tělu poskytuje pomalý a stálý přísun bílkovin. Bohužel i kasein se získává z mléka (např. v kravském mléce tvoří až 80 % všech mléčných bílkovin) a mnoho mléčných produktů je založeno na jeho srážení.

V běžných kaseinových proteinech najdete průměrně asi 4,5 g laktózy na 100 g výrobku, což už je pro většinu lidí s laktózovou intolerancí nadlimitní množství. Na trhu seženete i přípravky s nižším množstvím laktózy. Jsou jimi Reflex Nutrition Micellar Casein s max. 2,6 g laktózy na 100 g nebo Casein Zero od BioTech USA.

Co si přečíst dál?

Jsou zdravé potraviny skutečně zdravé?

Záleží vám na výběru potravin? Nejsou vám lhostejné jejich nutriční hodnoty? Vybírat potraviny dle obsahu zdraví prospěšných látek nestačí. Zajímat by […]

Fit lívance 3x jinak

Hubnete do plavek a sladkému se pro jistotu vyhýbáte? Lívancům nemusíte. Pochutnat si na nich můžete dokonce i v dietě. […]

3 fit dezerty k nedělní kávě

Nedokážete si vychutnat odpolední či nedělní kávu bez sladkého zákusku? Bojíte se však při mlsání o svoji kondici? Zkuste se inspirovat […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Jsou zdravé potraviny skutečně zdravé?

Záleží vám na výběru potravin? Nejsou vám lhostejné jejich nutriční hodnoty? Vybírat potraviny dle obsahu zdraví prospěšných látek nestačí. Zajímat by […]

Contours v médiích