3 recepty na fit domácí chipsy Zpět na seznam článků

Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí.

Problém je, že se svým vysokým obsahem kalorií a nadbytkem soli patří mezi nezdravou, průmyslově zpracovanou potravinu a jejich nepřiměřená konzumace negativně ovlivňuje lidské zdraví.

Bohužel jsou k dostání téměř všude, což může být pro někoho, kdo chce s jejich konzumací přestat, obtížné.

Dobrou zprávou však je, že se chipsů člověk nemusí vzdávat, a přesto může jíst zdravě. Jak je to možné? Stačí si je podomácku vyrobit, upéct nikoli usmažit. Pečené chipsy zdraví ani postavě neuškodí.

Připravit si je lze z brambor, ovoce, zeleniny, kokosových lupínků nebo třeba kukuřičných tortill. Fantazii se meze nekladou. Stačí nápad, správné ingredience a můžete se pustit do jejich přípravy!

Kapustové s příchutí nachos

Ingredience:

  • 350 g kadeřavé kapusty
  • 100 g kešu ořechů
  • 1/3 hrnku červené papriky nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka himalájské soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky kajenského pepře dle chute

 

Postup:

  1. Listy kapusty opláchněte, osušte a zbavte řapíků. Poté je rozkrájejte na cca 5-7 cm široké kousky.
  2. V kuchyňském mixéru smíchejte ořechy, papriku, droždí, citrónovou šťávu, olej, česnek, sůl a oba druhy pepřů.
  3. Kapustové listy vložte do mísy a zalijte připravenou zálivkou. Důkladně je v ní namočte z obou stran.
  4. Poté je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 110 °C cca 30 minut dokřupava. Při pečení je alespoň jednou obraťte.

Kukuřičné s parmezánovou drobenkou

Ingredience:

  • 10 kukuřičných tortill
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička sladké papriky
  • Špetka himalájské soli
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušené cibule
  • Špetka kajenského pepře

 

Postup:

  1. Tortilly položte na sebe a rozkrájejte je na 6 výsečí.
  2. Droždí, sýr, chilli, papriku, sůl, kmín, česnek, cibuli a pepř smíchejte, nejlépe v kuchyňském mixéru.
  3. Kousky tortill pokapejte olejem z obou stran a obalte je ve vzniklém prášku z koření.
  4. Obalené tortilly položte na mřížku, příp. na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě při 170 °C do zezlátnutí. Doba pečení se liší v závislosti na typu trouby, proto je průběžně kontrolujte, aby se vám nespálily.

Jablečné, sladko-pikantní chuti

Ingredience:

  • 3-4 jablka
  • 1 ¼ hrnku kokosového cukru
  • 1 ¼ hrnku vody
  • Šťáva ze 2 citrónů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ¾ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • Špetka himalájské soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře dle chuti

 

Postup:

  1. V hrnci smíchejte cukr, vodu, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
  2. Směs přiveďte k varu a 2-3 minuty míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Sirup přelijte do misky a nechte ho mírně vychladnout.
  4. V jiné misce smíchejte zbylé ingredience vyjma jablek.
  5. Jablka zbavte jader a nakrájejte je na stejně tenké plátky, ideálně o šířce 1-3 mm.
  6. Plátky jablek namáčejte v teplém sirupu, poté je položte na tácy sušičky (v případě pečení na mřížku) a sušte je při teplotě 60 °C cca 6-12 hodin. Doba sušení závisí na druhu jablek, typu sušičky, tloušťce plátků atp. V troubě je pečte na cca 170 °C dokřupava.

Co si přečíst dál?

3 recepty na fit domácí chipsy

Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí. Problém je, […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

3 recepty na fit domácí chipsy

Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí. Problém je, […]

Contours v médiích