vyzkoušejte týden zdarma

Polenta ve fitness jídelníčku Zpět na seznam článků

Polenta je kukuřičná kaše a tradiční italské jídlo. Známá je i v dalších přímořských zemích. V ČR se prodává v instantní podobě, lze ji však připravit také doma.

Je bohatá na proteiny, vlákninu, vitaminy a minerální látky, proto by neměla chybět také ve fitness jídelníčku.

Pozitiva polenty

Je zdrojem bílkovin a vlákniny

Obě tyto živiny jsou pro zdraví člověka nezbytné. Polenta vás díky vysokému obsahu vlákniny brzy nasytí a vašemu trávení jenom prospěje. Podpoří správné fungování zažívací soustavy a poslouží i jako prevence proti zácpě.

Neobsahuje lepek

Polenta na rozdíl pšenice, kuskusu či žita bezlepková. Představuje ideální potravinu pro lidi, kteří lepek z nějakých důvodů (celiakie, alergie) nemohou nebo nechtějí konzumovat.

Je zdrojem komplexních sacharidů

Komplexní sacharidy jsou mnohem lepší než jednoduché, které se rychle rozkládají a zvyšují hladinu cukru v krvi.

Obsahuje vitamin A, karotenoidy a minerální látky

Vitamin A máme všichni spojený s dobrým zrakem, ale jeho účinky sahají mnohem dále.

  • působí na kvalitu pokožky
  • podporuje krvetvorbu a imunitu
  • je důležitý pro správné fungování ledvin, plic a srdce

Karotenoidy jsou rostlinná barviva s vlastnostmi antioxidantů. Bojují se škodlivými látkami v organismu, mohou být ale také prevencí některých druhů rakoviny.

V polentě jsou zastoupeny i minerální látky (stopy železa, hořčíku a zinku).

Vykazuje nízký obsah tuku a kalorií

Polenta je výbornou součástí fitness jídelníčku rovněž proto, že je nízkotučná a nízkokalorická (asi 70 kalorií na 100 g vařené porce). Kdo se chce vyhnout tuku ještě více, ať ji nevaří s mlékem, místo toho s vodou, rostlinným mlékem či vývarem a nepodává se sýrem nebo máslem.

Jaké je použití polenty v kuchyni?

Polenta se podává buď samostatně se sýrem a vínem, nebo jako příloha k masu, salátu či zelenině. Dobře se doplňuje např. s česnekem, pórkem, rajčaty a houbami.

Doma se dá jednoduše vyrobit. Co budete k výrobě polenty potřebovat?

  • 400 g kukuřičné mouky
  • 1,5 l vody (příp. jiné tekutiny jako mléko nebo vývar)
  • 1 lžíci soli

 

Všechny ingredience vložíte do mísy a mícháte cca půl hodiny až 45 minut do jejich zhoustnutí. K ochucení můžete použít máslo, olivový olej nebo sýr.

Tip na zdravý recept: Polenta s rajčatovou omáčkou

Ingredience (2 porce):

  • 150 g polenty
  • 1 l mléka
  • 100 g sýru goudy
  • 6 sušených rajčat
  • 4 velká rajčata
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • hrst černých oliv
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • bazalka
  • olivový olej
  • pár ks artyčoku naložených v oleji

 

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, mrkev, sušená rajčata a artyčoky na kostičky, rajčata na větší kousky.
  2. Rozpalte pánev, přidejte olivový olej a hned cibuli s mrkví a osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte další zeleninu, olivy, koření, pepř a sůl a nechte maximálně 5 minut na spojení chutí.
  4. Do kastrůlku nalijte mléko, přiveďte k varu a postupně do něj metličkou přimíchávejte polentu, pak nastrouhaný sýr, lžíci másla, pepř a sůl.
  5. Polentu vložte na talíř a k ní servírujte rajčatovou směs.

Co si přečíst dál?

Pohyb s křečovými žilami

Co je dobré vědět o křečových žilách? Křečové žíly zvané varixy představují chronické onemocnění nohou. Jejich příčinou je porucha cesty žilní krve zpět […]

Česká klasika v odlehčené podobě

Tradiční česká jídla jsou chutná a my Češi na ně můžeme být náležitě pyšní. Nevýhodou české kuchyně je, že většina jídel […]

Polenta ve fitness jídelníčku

Polenta je kukuřičná kaše a tradiční italské jídlo. Známá je i v dalších přímořských zemích. V ČR se prodává v […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Pohyb s křečovými žilami

Co je dobré vědět o křečových žilách? Křečové žíly zvané varixy představují chronické onemocnění nohou. Jejich příčinou je porucha cesty žilní krve zpět […]

Česká klasika v odlehčené podobě

Tradiční česká jídla jsou chutná a my Češi na ně můžeme být náležitě pyšní. Nevýhodou české kuchyně je, že většina jídel […]

Contours v médiích