vyzkoušejte týden zdarma

Zamezte překyselení organismu pomocí té správné stravy Zpět na seznam článků

Překyselení organismu trápí čas od času kdekoho. Jestlipak jste ale věděli, že k vyrovnávání kyselin v těle nejsou léky potřeba? Stačí upravit jídelníček a vyřadit z něj potraviny, které mají překyselení organismu na svědomí.

Vznik kyselého prostředí

Tělo vytváří kyselé látky při svém běžném fungování. Tyto kyseliny ale v organismu dlouho nezůstávají, jelikož jsou rychle neutralizovány a vylučovány v podobě oxidu uhličitého, skrze plíce nebo ledviny.

Mezi látky kyselé povahy patří například kyselina mléčná, která vzniká ve svalech při jejich dlouhodobé činnosti. Jsou jimi ale i kyseliny obsažené v bílkovinách, tucích a sacharidech, které člověk do těla dostává konzumací nejrůznějších nápojů a potravin.

Dělení potravin dle potenciálu kyselého zatížení ledvin

Potraviny je možné rozdělit do tří skupin dle potenciálu kyselého zatížení ledvin. První skupinu tvoří potraviny zásadotvorné, tedy potraviny s negativním potenciálem kyselého zatížení ledvin. Patří mezi ně ovoce a zelenina, luštěniny, koření a bylinky, kakaový prášek, melasa, hnědý cukr, káva, víno a minerální vody.

Do druhé skupiny se řadí potraviny kyselinotvorné, tedy ty, které kyselost v moči zvyšují. Jsou jimi maso všeho druhu, vejce, sezamová, dýňová a slunečnicová semínka, pečivo s obsahem kukuřice, ovsa, rýže a pšenice, ale i sladkosti a nápoje s vysokým obsahem fosforu.

A nakonec třetí skupinou jsou potraviny zcela neutrální. Sem patří máslo, margaríny, oleje, mléčné výrobky, med, cukr, sirupy, voda a čaj.

Následky častého překyselení organismu

S převážnou konzumací kyselinotvorných potravin dochází ke zvyšování rizika rozvoje tzv. chronické acidózy (zvýšené kyselosti moči), která může vést ke zvýšenému riziku vzniku ledvinových kamenů, vysokého krevního tlaku, cukrovky, osteoporózy a dalších onemocnění.

Jak zamezit překyselení organismu?

Ideální by bylo vyhýbat se kyselinotvorným potravinám úplně. To ale není možné, protože nedostatek bílkovin a sacharidů ve stravě přináší člověku celou řadu zdravotních problémů.

Z tohoto důvodu je třeba se zaměřit na celkovou skladbu jídelníčku, ve kterém by kyselinotvorné potraviny neměly výrazně převažovat nad jinými. Důležité je stravovat se pestře, přijímat dostatečné množství ovoce i zeleniny a nezapomínat na pitný režim.

Co si přečíst dál?

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Co nedělat, když chcete zhubnout

Zdravé a úspěšné hubnutí vyžaduje odhodlání, soustředění, motivaci, odříkání a rozhodnutí držet se určeného plánu. Na cestě za vysněnou postavou je […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Contours v médiích