vyzkoušejte týden zdarma

Bílkoviny v proteinovém prášku a jejich tepelná úprava Zpět na seznam článků

Pokud patříte mezi aktivní sportovce a proteinový prášek je nedílnou součástí vašeho jídelníčku, jistě vás napadlo přidat ho do vašich oblíbených snídaňových kaší nebo sladkých pečených dezertů.

Je ale proteinový prášek k takovému využití vhodný? Nepřichází tepelnou úpravou o své cenné látky? Odpověď naleznete v našem článku.

Proteinové prášky

Proteinové prášky jsou ve světě velmi oblíbeným druhem suplementů, a to zejména u vrcholových sportovců, fitness nadšenců, ale i zastánců zdravého životního stylu.

Na výběr jsou v jak rostlinné, tak i živočišné podobě, přičemž dnes bude řeč o živočišných proteinech, konkrétně o syrovátkových. Hojně užívanými jsou ale i kaseinové a mléčné proteiny (kombinace dvou předchozích).

Syrovátka zblízka

Syrovátka je pozůstatkem při zpracování mléka a výrobě sýrů. Obsahuje biologicky aktivní proteinové frakce, díky nimž se pyšní mnohými zdravotními benefity. Pozitivně působí na imunitu a má antibakteriální i protinádorové účinky.

Samotné proteinové frakce pak zlepšují a usnadňují příjem a vstřebávání některých živin (např. železa), dále váží retinol, mastné kyseliny, vápník a zinek, a v neposlední řadě neutralizují bakterie a viry.

V lidském organismu zastávají proteinové frakce řadu funkcí.

  • Působí proti mikrobiálním infekcím
  • Zaujímají preventivní roli u vzniku nádorů
  • Snižují krevní tlak
  • Zvyšují hladinu serotoninu v mozku
  • Léčí nejrůznější patogeny
  • Pozitivně působí na imunitní systém

Struktury proteinů

Existují 4 struktury bílkovin, které určují jejich vlastnosti – primární, sekundární, terciární, kvartérní. Pokud se struktura molekuly bílkoviny změní, jde o biochemický proces zvaný denaturace. Za takovou změnou mohou stát fyzikální a chemické faktory, tedy například změna teploty, kyselost nebo zásaditost prostředí.

Spolu se změnou struktury molekuly bílkoviny dojde i k narušení vazeb mezi jejími jednotlivými strukturami. V konečném důsledku přicházejí syrovátkové proteiny vlivem denaturace o pozitivní účinky na lidské zdraví. Zdrojem bílkovin však zůstanou i nadále.

Proteinové prášky v teplé kuchyni

V první řadě je třeba si uvědomit, proč syrovátkový proteinový prášek užíváte. Jde vám o pevné zdraví nebo o příjem většího množství bílkovin? Pokud je pro vás zdraví na prvním místě, vyhněte se jeho tepelné úpravě. Jedině tak z proteinového prášku vytěžíte maximum.

Co si přečíst dál?

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Co nedělat, když chcete zhubnout

Zdravé a úspěšné hubnutí vyžaduje odhodlání, soustředění, motivaci, odříkání a rozhodnutí držet se určeného plánu. Na cestě za vysněnou postavou je […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Contours v médiích