vyzkoušejte týden zdarma

Bílkoviny v proteinovém prášku a jejich tepelná úprava Zpět na seznam článků

Pokud patříte mezi aktivní sportovce a proteinový prášek je nedílnou součástí vašeho jídelníčku, jistě vás napadlo přidat ho do vašich oblíbených snídaňových kaší nebo sladkých pečených dezertů.

Je ale proteinový prášek k takovému využití vhodný? Nepřichází tepelnou úpravou o své cenné látky? Odpověď naleznete v našem článku.

Proteinové prášky

Proteinové prášky jsou ve světě velmi oblíbeným druhem suplementů, a to zejména u vrcholových sportovců, fitness nadšenců, ale i zastánců zdravého životního stylu.

Na výběr jsou v jak rostlinné, tak i živočišné podobě, přičemž dnes bude řeč o živočišných proteinech, konkrétně o syrovátkových. Hojně užívanými jsou ale i kaseinové a mléčné proteiny (kombinace dvou předchozích).

Syrovátka zblízka

Syrovátka je pozůstatkem při zpracování mléka a výrobě sýrů. Obsahuje biologicky aktivní proteinové frakce, díky nimž se pyšní mnohými zdravotními benefity. Pozitivně působí na imunitu a má antibakteriální i protinádorové účinky.

Samotné proteinové frakce pak zlepšují a usnadňují příjem a vstřebávání některých živin (např. železa), dále váží retinol, mastné kyseliny, vápník a zinek, a v neposlední řadě neutralizují bakterie a viry.

V lidském organismu zastávají proteinové frakce řadu funkcí.

  • Působí proti mikrobiálním infekcím
  • Zaujímají preventivní roli u vzniku nádorů
  • Snižují krevní tlak
  • Zvyšují hladinu serotoninu v mozku
  • Léčí nejrůznější patogeny
  • Pozitivně působí na imunitní systém

Struktury proteinů

Existují 4 struktury bílkovin, které určují jejich vlastnosti – primární, sekundární, terciární, kvartérní. Pokud se struktura molekuly bílkoviny změní, jde o biochemický proces zvaný denaturace. Za takovou změnou mohou stát fyzikální a chemické faktory, tedy například změna teploty, kyselost nebo zásaditost prostředí.

Spolu se změnou struktury molekuly bílkoviny dojde i k narušení vazeb mezi jejími jednotlivými strukturami. V konečném důsledku přicházejí syrovátkové proteiny vlivem denaturace o pozitivní účinky na lidské zdraví. Zdrojem bílkovin však zůstanou i nadále.

Proteinové prášky v teplé kuchyni

V první řadě je třeba si uvědomit, proč syrovátkový proteinový prášek užíváte. Jde vám o pevné zdraví nebo o příjem většího množství bílkovin? Pokud je pro vás zdraví na prvním místě, vyhněte se jeho tepelné úpravě. Jedině tak z proteinového prášku vytěžíte maximum.

Co si přečíst dál?

Vliv emočního vypětí na redukci hmotnosti

Emoční vypětí, stres, úzkost nebo deprese ovlivňují tělesnou hmotnost. Někdo kvůli nim nechtěně hubne, jiný přibere. Přečtěte si v dnešním článku, jak psychická […]

Nejlepší péče o svalovou hmotu

Jak získat a udržet si svalovou hmotu? Ten nejúčinnější způsob Vám prozradíme v dnešním článku. Věnujte se posilování Pokud jste […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Contours v médiích