vyzkoušejte týden zdarma

Zánětlivé potraviny a rizika s nimi spojená Zpět na seznam článků

Zánět v těle může poukázat na zdravotní problém.

Věděli jste, že konzumace některých potravin může riziko vzniku zánětu zvyšovat?

Přečtěte si v tomto článku, jaké potraviny způsobují zánět v organismu.

Přidané cukry

Většina lidí přijímá ve stravě nadměrné množství přidaného cukru.

Přebytek přidaného, jednoduchého cukru v organismu se v podobě tukových buněk ukládá do různých tělesných partií.

Přemíra cukru může ve výsledku zvýšit riziko vzniku zánětu, přispět k rozvoji nadváhy, obezity a jim přidruženým onemocněním.

Abyste přidaný cukr omezili, čtěte údaje na etiketách. Upřednostňujte výrobky, v nichž jednoduché cukry tvoří max. ¼ celkového množství sacharidů.

Trans tuky

Trans mastné kyseliny patří k nejvíce škodlivým tukům. Vyrábějí se průmyslově, tzv. hydrogenací (ztužováním).

Trans tuky se dříve vyskytovaly především v margarínech, dnes i v mnoha dalších potravinách (levných náhražkách čokolády, rostlinných náhradách šlehačky a smetany, pečivu s náplní či polevou a polevách celkově, některých zmrzlinách, mražených krémech a zmrazených těstech).

Trans tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu, snižují hladinu HDL cholesterolu a ve výsledku tak mohou přispívat k zánětu i rozvoji některých civilizačních nemocí.

Omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny nejsou vyloženě škodlivé, je však třeba jejich příjem vyváženě kombinovat s omega-3 mastnými kyselinami.

Nadměrná konzumace omega-6 může působit prozánětlivě.

Najdete je především v různých olejích (řepkovém, kukuřičném, slunečnicovém, arašídovém) a majonézách. Omega-3 v mořských rybách, ořeších a semínkách.

Co si přečíst dál?

Výživové trendy roku 2021

Loňský rok přinesl těžkosti a změny pro mnoho lidí po celém světě a každodenní společenské zvyky se dramaticky proměnily. Změnily […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Contours v médiích