Letní recepty z třešní Zpět na seznam článků

Třešně jsou symbolem léta, ale také elixírem pevného zdraví. Nutriční hodnoty mají ukázkové: 100 g třešní obsahuje jen cca 12 g sacharidů, 1,1 g bílkovin a 0,2 g tuku.

Ukrývají v sobě řadu vitamínů (A, B kromě B12, C, E), minerálů (draslík, fosfor, hořčík, jód, křemík, vápník, zinek, železo), antioxidantů a vlákninu.

Do diety s nimi

Jsou sladké, však ideální ke konzumaci v redukčním období. Složeny jsou převážně z vody, mají zanedbatelný podíl fruktózy a nízký glykemický index. Nevyvolávají chuť po sladkém, a stejně tak nenavozují pocit hladu, jako jiné druhy ovoce.

Třešně jsou doporučované ke konzumaci lidem s artrózou, dnou, revmatoidní artritidou, arteriosklerózou, chronickou zácpou, nebo také rakovinou.

Chuťově vyniknou v ovocných koláčích, muffinech, džemech i kompotech. Nebojte se je však přidat i do slaných jídel, které příjemně obzvláštní.

Slaný koláč s třešněmi a kozím sýrem

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g olivového oleje
  • 4 vejce
  • Špetka himalájské soli
  • Špetka pepře
  • 250 g čerstvého kozího sýra
  • 250 g jiného krémového sýra
  • Snítka čerstvého rozmarýnu
  • Hrst třešní

 

Postup:

  1. Z mouky, oleje, 1 vejce a soli vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho odležet alespoň na hodinu do lednice.
  3. Mezitím si vyšlehejte sýry a zbylá vejce do krémové konzistence.
  4. Přidejte pepř, rozmarýn, a nakonec i omyté a vypeckované třešně.
  5. Těsto vyválejte na tenký plát, přendejte jej do nepřilnavé formy a propíchněte jej vidličkou.
  6. Poté dejte korpus předpéct do předehřáté trouby na 200 °C cca na 10 minut.
  7. Předpečený korpus zalijte sýrovo-třešnovou náplní a vložte opět do trouby na 30-45 minut.
  8. Koláč podávejte mírně vychlazený.

Třešňová bublanina z ovesných vloček

Ingredience:

  • 400 g ovesných vloček
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 2 celá vejce + 2 bílky
  • 120 ml kokosového oleje
  • 40 g datlového sirupu
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 400 g třešní
  • Špetka himalájské soli

 

Postup:

  1. V míse vyšlehejte mléko s datlovým sirupem, olejem a vejci.
  2. Část vloček rozmixujte, část ponechte v celku.
  3. Bílky vyšlehejte v sníh.
  4. K tekuté směsi přisypte suché ingredience.
  5. Nakonec do těsta opatrně zapracujte sníh.
  6. Vypracované těsto přelijte do nepřilnavé formy na pečení. Navrch naskládejte omyté a vypeckované třešně.
  7. Bublaninu dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 35-45 minut do zezlátnutí.

Co si přečíst dál?

Kouzlo skoku přes švihadlo

Vzpomenete si, kdy jste naposledy skákali přes švihadlo? Tento druh pohybu je přitom velmi účinný v boji s nadbytečnými kilogramy. Pokud chcete zhubnout […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Contours v médiích