Záleží vám na výběru potravin? Nejsou vám lhostejné jejich nutriční hodnoty?
Vybírat potraviny dle obsahu zdraví prospěšných látek nestačí. Zajímat by vás mělo i jejich reálné složení a místo původu.
Kritéria výběru potravin
Při výběru potravin je dobré vzít v úvahu hned několik kritérií. Vedle obecné typologie jsou jimi nutriční složení, přítomnost alergenů, úroveň zpracování, detailní složení a místo původu.
Právě poslední dvě kritéria bývají velmi často opomíjena, ačkoli hrají v otázce zdraví velmi důležitou roli.
Pohled na výživu
Je vám problematika zdravého stravování blízká? Pak vám patrně neuniklo, že rostlinná strava zdraví prospívá a průmyslově zpracované potraviny zdraví škodí.
Pokud tato fakta zohledňujete při sestavování vašeho jídelníčku, zatleskejte si. Jestliže v něm eliminujete i nasycené tuky, trans tuky a rafinované cukry, buďte na sebe hrdí, jste totiž na nejlepší cestě k pevnému zdraví.
Co z etiket nezjistíte
Porozumět zdravé výživě je těžší, než se může na první pohled zdát. Přestože na obalu potravin najdete jejich základní nutriční složení, zemi původu a gramáž, řada informací je zákazníkovi „utajena“.
Co z etiket nezjistíte a měli byste vědět? Například reálný obsah živin a chemických látek. Zjištěná pravda vás může nemile překvapit.
Zatímco ovoce obsahuje vlákninu, zdravé cukry, vitaminy a minerální látky, o pesticidech a dalších chemikáliích v nich obsažených nenajdete ani zmínku. Chemické ošetření potravin je přitom dnes již běžným postupem prodloužení jejich čerstvosti a trvanlivosti.
Výjimku nepředstavují ani maso a mléčné výrobky, u nichž jsou informace zrovna tak skryté a jejichž konzumace negativně ovlivňuje lidské zdraví. Příkladem je obsah antibiotik a hormonálních látek podávaných zvířatům.