Poslední den roku je spojen především s dobrým jídlem a alkoholem.
Tradiční silvestrovské pochoutky a alkohol však mají mnoho kalorií a vaší snaze shodit přebytečná kila mohou uškodit.
Jak tedy na to, abyste si v tento den se svými blízkými užili dobrého a zároveň lehkého jídla i pití? Přečtěte si následující tipy a recepty.
Základní zásady zdravého pohoštění
K Silvestru neodmyslitelně patří chlebíčky, jednohubky a pomazánky. Pro jejich přípravu tentokrát zvolte celozrnné nebo tmavé pečivo, nízkotučnou šunku, sýry a místo majonézy bílý jogurt.
Jako pohoštění skvěle poslouží i ovoce, zelenina, nepražené, nesolené a neslazené ořechy a semínka.
Alternativy k alkoholu
Všechny druhy alkoholu obsahují velké množství kalorií a jednoduchého cukru. Mezi nejméně kalorické patří vodka či bílé víno. Ani je byste však neměli pít celý večer.
Pijte s mírou a prokládejte drinky dostatečným množstvím čisté vody. Kdo se bez alkoholu obejde, může zkusit nealkoholický svařák nebo punč.
Recepty na nízkokalorické silvestrovské občerstvení
Jednohubky s uzeným lososem
Ingredience (na zhruba 40 jednohubek):
- 5 celozrnných rohlíků
 - 120 g lososa
 - 250 g polotučného tvarohu
 - 5 lžiček olivového oleje
 - Citrón
 - Sůl
 - Pepř
 - Kopr
 
Postup:
- Rohlíky nakrájejte na kolečka, ponechte je čerstvé nebo je opečte v troubě s olivovým olejem.
 - Než budou dozlatova opečené, rozmixujte tvaroh do krémové konzistence, osolte ho a opepřete.
 - Každou jednohubku potřete tvarohem, položte na ni kousek uzeného lososa, pokapejte citrónem a ozdobte koprem či jinou zelenou natí.
 
Fitness budapešťská pomazánka
Ingredience (na 750 g pomazánky):
- 250 g nízkotučného tvarohu a krémového sýru
 - 3 vejce
 - 1 lžička hořčice
 - 3 lžičky mleté červené papriky
 - 80 g čerstvé papriky
 - Sůl
 - Pepř
 
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo a pak vidličkou rozmačkejte zvlášť žloutky a zvlášť bílky.
 - Čerstvou papriku pokrájejte na menší kousky, povařte cca 5 minut v horké vodě pro změknutí a až vychladne, nakrájejte ji nadrobno.
 - Tvaroh a sýr prošlehejte, přidejte k nim žloutky, hořčici a mletou papriku a opět dobře promíchejte.
 - Poté vmíchejte bílky a čerstvou papriku.
 - Nakonec vše osolte a opepřete dle chuti.
 
Zeleninové chipsy
Ingredience:
- Mrkev
 - Fazolové lusky
 - Celer
 - Kadeřavá kapusta
 - Sladká brambora
 - Červená řepa
 
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na co nejtenčí proužky.
 - V míse smíchejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, lžičku oleje, bylinky, popř. dle chuti navíc hořčici.
 - Zeleninu naložte do směsi, poté pečte na pečicím papíře do křupava.
 
TIP: Inspirovat se můžete také našimi dalšími recepty na domácí chipsy.
Nealkoholický svařák
Ingredience:
- 1 l vody
 - 1 lžíce čaje bancha (zelený japonský čaj)
 - Hrst ovoce (může být čerstvé i sušené, např. rozinky, meruňky, švestky, křížaly)
 - 3 hřebíčky
 - 1 celá skořice
 - 1 hvězdička badyánu
 - 3 kolečka čerstvého zázvoru
 
Postup:
- Čaj zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat.
 - Poté jej sceďte a dejte opět vařit spolu s ostatními ingrediencemi minimálně po dobu 10 minut nebo déle.
 - Svařák podávejte teplý. Před podáváním odstraňte koření a zázvor. Naopak můžete přidat citrónovou či pomerančovou kůru.
 
								


