vyzkoušejte týden zdarma

Nízkokalorické silvestrovské pohoštění Zpět na seznam článků

Poslední den roku je spojen především s dobrým jídlem a alkoholem.

Tradiční silvestrovské pochoutky a alkohol však mají mnoho kalorií a vaší snaze shodit přebytečná kila mohou uškodit.

Jak tedy na to, abyste si v tento den se svými blízkými užili dobrého a zároveň lehkého jídla i pití? Přečtěte si následující tipy a recepty.

Základní zásady zdravého pohoštění

K Silvestru neodmyslitelně patří chlebíčky, jednohubky a pomazánky. Pro jejich přípravu tentokrát zvolte celozrnné nebo tmavé pečivo, nízkotučnou šunku, sýry a místo majonézy bílý jogurt.

Jako pohoštění skvěle poslouží i ovoce, zelenina, nepražené, nesolené a neslazené ořechy a semínka.

Alternativy k alkoholu

Všechny druhy alkoholu obsahují velké množství kalorií a jednoduchého cukru. Mezi nejméně kalorické patří vodka či bílé víno. Ani je byste však neměli pít celý večer.

Pijte s mírou a prokládejte drinky dostatečným množstvím čisté vody. Kdo se bez alkoholu obejde, může zkusit nealkoholický svařák nebo punč.

Recepty na nízkokalorické silvestrovské občerstvení

Jednohubky s uzeným lososem

Ingredience (na zhruba 40 jednohubek):

  • 5 celozrnných rohlíků
  • 120 g lososa
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 5 lžiček olivového oleje
  • Citrón
  • Sůl
  • Pepř
  • Kopr

 

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kolečka, ponechte je čerstvé nebo je opečte v troubě s olivovým olejem.
  2. Než budou dozlatova opečené, rozmixujte tvaroh do krémové konzistence, osolte ho a opepřete.
  3. Každou jednohubku potřete tvarohem, položte na ni kousek uzeného lososa, pokapejte citrónem a ozdobte koprem či jinou zelenou natí.

Fitness budapešťská pomazánka

Ingredience (na 750 g pomazánky):

  • 250 g nízkotučného tvarohu a krémového sýru
  • 3 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • 3 lžičky mleté červené papriky
  • 80 g čerstvé papriky
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo a pak vidličkou rozmačkejte zvlášť žloutky a zvlášť bílky.
  2. Čerstvou papriku pokrájejte na menší kousky, povařte cca 5 minut v horké vodě pro změknutí a až vychladne, nakrájejte ji nadrobno.
  3. Tvaroh a sýr prošlehejte, přidejte k nim žloutky, hořčici a mletou papriku a opět dobře promíchejte.
  4. Poté vmíchejte bílky a čerstvou papriku.
  5. Nakonec vše osolte a opepřete dle chuti.

Zeleninové chipsy

Ingredience:

  • Mrkev
  • Fazolové lusky
  • Celer
  • Kadeřavá kapusta
  • Sladká brambora
  • Červená řepa

 

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na co nejtenčí proužky.
  2. V míse smíchejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, lžičku oleje, bylinky, popř. dle chuti navíc hořčici.
  3. Zeleninu naložte do směsi, poté pečte na pečicím papíře do křupava.

TIP: Inspirovat se můžete také našimi dalšími recepty na domácí chipsy.

Nealkoholický svařák

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 1 lžíce čaje bancha (zelený japonský čaj)
  • Hrst ovoce (může být čerstvé i sušené, např. rozinky, meruňky, švestky, křížaly)
  • 3 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru

 

Postup:

  1. Čaj zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat.
  2. Poté jej sceďte a dejte opět vařit spolu s ostatními ingrediencemi minimálně po dobu 10 minut nebo déle.
  3. Svařák podávejte teplý. Před podáváním odstraňte koření a zázvor. Naopak můžete přidat citrónovou či pomerančovou kůru.

Co si přečíst dál?

Jedlý hmyz ve fitness jídelníčku

Entomofagie (využívání hmyzu jako potraviny) je v našich končinách spíše tabu. Různé druhy hmyzu jsou součástí jídelníčku v jižní Americe, […]

Rizika cvičení doma

Cvičení doma je pohodlné, finančně nenáročné a dá se mu věnovat za každého počasí. Jenže, i domácí cvičení může vést k přetížení, […]

Mléko a jeho alternativy

Je kravské mléko zdravé? A co náhražky živočišného mléka, jsou dostatečně výživné? Na tyto i jiné otázky najdete odpovědi v dnešním […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Jedlý hmyz ve fitness jídelníčku

Entomofagie (využívání hmyzu jako potraviny) je v našich končinách spíše tabu. Různé druhy hmyzu jsou součástí jídelníčku v jižní Americe, […]

Contours v médiích